Heimdalls Prästinneutbildning – Grundkurs

under 4 helger
30 September – 1 Oktober
28 – 29 Oktober
18 – 19 November
9 – 10 December


hos Österlenhäxan
Vallbyvägen 16
i Hammenhög

Välkommen till en magisk utbildning i Skåne!

Under denna kurs kommer du att under avslappade former och i natursköna omgivningar få återta möjligheten att samverka med Moder Jord och Fader Himmel och alla krafter däremellan.

Från början tänkte jag att denna kurs skulle handla om häxans väg och det shamanistiska perspektivet på tillvaron. Men jag har under åren förstått att det egentligen handlar allra mest om vår egen utveckling. För endast inifrån var och en av oss har vi möjligheten att växa oss ur allsköns skapade föreställningar och äntligen hitta tillbaka till oss själva.
Detta blir sålunda basen för allt energiarbete.

Vi tittar på olika hjälpmedel vi kan använda för att förstärka våra intentioner som exempelvis färger, örter, eteriska oljor och stenar. Du lär dig samverka med årstider, månen och solen och hur du kan vända bort negativa krafter utan att det vare sig kränker någons integritet eller att du ingriper i någons ödesväv.
Genom gamla riter och kunskap om de olika cykler som påverkar oss har vi möjlighet att förstå och arbeta på djupet med vad som är orsaken till hur saker och ting förhåller sig.
Detta gör vi med stor respekt för processen som är olika för olika individer.
Vi lär oss använda talismaner, runor och ser hur gamla ritualer kan hjälpa till i både vår egen och andras helandeprocess.
Efter att ha gått denna spännande och utvecklande grundkurs har du möjlighet att initieras som Första Gradens Prästinna vilket innebär att du öppnat den Första Porten till den magiska kunskapen.
Det innebär att nu har lärt dig använda flera viktiga nycklar för att hela alla dina relationer och skapa magi i ditt och andras liv.
Därefter har du möjlighet att vidareutbilda dig inom Heimdalls tradition även i Grad 2, 3 och 4.
Självklart har vi även män inom Heimdalls Prästinneorden även om de oftast kallar sig magiker eller präster istället för prästinnor.
Välkommen till en magisk gemenskap!

Varje kursdag börjar klockan 10 och slutar klockan 17.

Allt kursmaterial ingår
Kostnad 9000:-
(Från och med 2024 är kursavgiften 10.000:-)
varav 2 000:- i anmälningsavgift för att säkra platsen

Det finns möjlighet för övernattning på plats för 3 personer i separata rum till en kostnad av 250:- per natt
Frukost, sängkläder och handdukar ingår
Det finns många ställen att bo på här på Österlen, men tänk på att de bästa ställen blir snabbt fullbokade och några har stängt under vintern så kolla runt i tid.

Kontakta mig för intresseanmälan och frågor
osterlenhaxan@gmail.com

Anmälningsavgift

För att säkra din plats behöver du betala anmälningsavgift. Anmälan är bindande och eventuell återbetalning kan ske endast i särskilda fall. Skulle kursen bli inställd av mig återbetalas självklart hela likviden utan dröjsmål.

SEK 2,000.00


Freya Spring Equinox

Idag är det vårdagjämning. Vi har nu passerat tidpunkten då dag och natt är lika långa. Solen håller på att återvända på den norra delen av halvklotet.
Detta innebär bland annat att dagarna nu kommer att bli längre och varmare och växtligheten frodas mer och mer. Vi kan höra fåglarna kvittra och se knoppar och bladverk slå ut och grönska.
Just i min trädgård står nu påskliljorna i sprängfärdig knopp och tar sats, koltrasthanen lockar på sin hona och duvorna som bott i en brödkorg på min balkong i flera år undrar över varför deras bo är borta och det istället står en byggnadsställning i vägen.

Jo, vårregnen visade tydligt på behov av taklagning så jag fick tänka om och starta på nytt. Precis som våren och Freja uppmanar till; Tänk nytt, var kreativ och ta in det nya som står för dörren.
Just nu lever vi i tider då mycket förändras. Många känner sig osäkra och vet inte vad man ska tänka om framtiden. Vi har blivit oerhört medvetna om sårbarheten både hos oss själva och samhällen i stort.
Själv tänker jag att allting är i ständig förändring och vi vet egentligen inte mindre nu än vad vi gjorde tidigare. Det blev plötsligt bara mera övertydligt.

När vi vaknar upp och ser hur allt ser ut omkring oss så är det viktigt att tänka på att det är som en ny dag då vi slår upp våra ögon. Varje morgon är en ny chans att ta ställning till hur jag vill ha det. Varje ögonblick är en ny möjlighet att fatta nya beslut. Hur vill jag ha mitt liv, vad finns inom mig som vill utvecklas och vilka människor är viktigast i mitt liv – de frågorna kan just nu te sig oerhört stora och viktiga.

Ta denna nya dag som en chans att göra en inventering av ditt liv. Vad är viktigt för just dig? Vem känner du tacksamhet och kärlek för? Passa på att utrycka det för den personen, det kommer att kännas gott både för dig och den som får höra det. Vad vill du innerst inne allra helst dedikera ditt liv till? Se om du där finner små ledtrådar till hur du kan förverkliga drömmarna du bär.

Våren pågår inte bara utanför ditt fönster, den bor även inom dig. För vi är alla en del av naturen och därför är det oundvikligt att inte påverkas av vårens spirande energi. Ta vara på den sprittande, kreativa kraften som bor i dig och så alla de frön du själv vill ska blomma. Väck din egen livskraft och låt idéer bli till verklighet. Det är NU du ska se över vad som är det viktigaste. Endast så kan vi tillsammans skapa världen till det vi önskar. Världen har väntat på att vi ska bestämma oss. Så låt oss göra världen till det vi innerst inne drömmer om. Börja med just din plats på jorden.

Frejas visdom;

Jag ser dig sol, du brinnande kraft
Jag känner din kärna i mitt väsen
Jag är du, du är jag
Jag är sol, eld och kraft
Tillsammans skapar vi världen

©Shaeen Svanede

Jämför dig inte med andra

Blend in, but don´t fade away

Nog har de flesta av oss gått igenom stunder av självbetraktelser som inte alltid känts bra. ”Varför är jag inte som andra?” eller ”Varför kan inte jag också göra så där?” Tja, det finns många varianter där vi jämför oss med andra som verkar må bättre, lyckas bättre och ha det bättre än oss själva.
Men vad tjänar det till?
Vi kommer aldrig att bli som någon annan hur mycket vi än försöker och det är heller inte poängen.

Det finns en mening med att vi alla är olika. Detta betyder inte att några är bättre eller sämre än andra. Men det hade väl ändå varit underligt ifall vi alla var precis likadana. Nej, det är nog ingen god idé.

Istället för att jämföra dig själv med andra så kan du möjligen använda det du reagerar på som vägledning till att finna fram dina egna vägar.

”Vill jag vara som alla andra?”
Är det inte bättre att sticka ut som den unika människa just du är?

”Vill jag göra precis som någon annan gör?”
Tja, det finns många som kan vara bra på samma sak, men de som är riktigt skickliga har förmodligen tränat hårt för att komma dithän. Är du villig att lägga samma kraft på att bli lika bra som den du beundrar så sätt igång!

”Vill jag bli framgångsrik?”
I så fall med vadå?

Och så är det dags att börja titta på dig själv istället.
Vad är det du skulle vilja göra?
Hur är det du skulle vilja må?
På vilket vis mäter du framgång?
Och nästa fråga blir då
Vad är du villig att göra för att nå dit du vill?

Nu börjar jämförelser som blir konstruktiva: Här är det viktigaste att se de små stegen som förändrar just DIN vardag, lägga märke till de SMÅ förändringarna som du har lust att göra för att steg för steg komma dit du vill.
Jämför dig själv idag med den du var igår och ställ dig själv frågan; Går jag åt rätt håll? Gör jag något bättre idag än vad jag gjorde igår?
Är svaret ja så förstår du att för varje dag du ändrar något litet till det bättre så kan det bara gå framåt.
Det är inte alltid nödvändigt att ta de stora kliven för att åstadkomma förändringar. Tids nog kommer du troligtvis att göra något större eller snabbare, men det blir först när du är redo för det.

Tänk på någon del av ditt liv som du skulle vilja förändra.
Vilken liten detalj skulle du kunna ta tag i för att sakta men säkert lämna bakom dig den situation som du inte är nöjd med?
Vad skulle du kunna göra för att komma närmare dina mål?
Lek med tankar om hur fantastiskt allt skulle vara när det är som bäst och hämta motivation därifrån.
Motivation är den drivkraft som får människor att ändra sina liv.
Använd den som motor för att sätta igång den process som för dig framåt.

Glöm heller aldrig bort att du förmodligen redan har gjort förändringar i ditt liv. Troligtvis har några känts bra och andra inte. Ibland tar vi beslut vi sedan önskar att vi inte gjort, men det enda som är värre än att ta ett felaktigt beslut är att aldrig ta några beslut alls.
Så tänk igenom de gånger du faktiskt har tagit tag i något som har lett dig framåt på något vis.
Har du gjort ett studieval i skolan som ledde dig fram till en examen – Good for you!
Du kanske bestämde dig för att ta körkort och klarade det – vilken frihet, eller hur?
Har du köpt en bil, ett hus, fött barn, bytt yrke? Tja, det finns en mängd saker i livet som de facto inte bara händer av sig själv utan där du i någon form är delaktig i ett beslut som format din framtid.
Det går att göra igen.

Sanningen är alltså att oavsett var du är i ditt liv idag så finns alltid möjlighet att fatta nya beslut om nya saker.
Och det är endast du som kan fatta de besluten.
Så lev ditt liv på ett vis som gör dig lycklig oavsett hur andra människor lever sina liv.
Du kan bara bli bäst på att vara just DU
Så bli den bästa DU som du kan bli!

Välj dina ord

Freja tar falkhamn

”Tro inte på allt du tänker”

Det sägs att vi tänker 65000 tankar varje dag. De allra flesta av dessa tankar upprepar sig dag efter dag, ja troligtvis så många som 60000 av dem!
Därför är det inte konstigt att vi tror på det vi tänker. För även om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så tror man till slut på den.

Det du tänker blir alltså din identifiering av dig själv och verkligheten omkring dig. Om du ständigt talar om hur bra du är så är det ytterst troligt att du blir framgångsrik och känner dig stolt över dig själv. Som om någon hela tiden står bredvid och kärleksfullt stöttar dig för att du ska känna dig nöjd med vem du är och vad du åstadkommer.
En sådan vän vill nog alla ha vid sin sida. Någon som sporrar en till att hela tiden vilja göra bra saker och känna glädje i livet.

Tänk på vad som händer ifall du gör motsatsen. Vad händer ifall du ständigt lyssnar på någon som klankar ned på dig och kritiserar allt vad du gör. Hur skulle det kännas? Att ha någon sådan i sin omgivning vore ju fatalt, eller hur? Den personen borde man så fort som möjligt vända ryggen till om man vill må bra. Men tänk på om denne någon är du själv?

Varje tanke du tänker, varje ord du säger har en laddning så var noga med hur du laddar dig själv varje dag. Prova med att tro det bästa om dig själv och bli denne någon som du tror på. Se dina bästa kvaliteter och gör något av dem. Var realist och se på vad du skulle kunna förbättra för att vara den där inre uppmuntrande rösten som sporrar dig att gå från klarhet till klarhet. Bli den som du alltid önskat vara.

Gudinnan Freja kunde göra magiska ting. Bland annat kunde hon förvandla sig till en falk och se saker hon annars inte kunnat se och utföra fantastiska stordåd. Hennes kunskap och styrka var enorm och hon blev därför en av de viktigaste gudinnorna inom asatron.
Alla bär vi förmågor att göra fantastiska saker. Det gäller bara att söka inom oss själva och ta fram varje oslipad diamant vi finner och göra något av den.

Ta fram din egen gudomliga kraft och känn hur styrkan växer.
Lyssna på det som pockar och lockar dig till att utföra just dina stordåd.
Byt ut de tankar som begränsar till tankar som får dig att lyfta.
Och välj dina ord väl så kan även du flyga fritt för att vidga dina vyer.
Livet är här och nu, så gör det bästa av det.

Så blickade hon inåt
Tog fram sin inre kraft
Höll fast i dess starka vingar
Och lyfte


© Shaeen Svanede

Om att vilja förändra

Jag möter ständigt människor som befinner sig på olika platser i sin livscykel, men det ständigt återkommande är att vi alla upplever saker som behöver läkas för att kunna gå vidare på ett bra vis.
Några är mitt i sitt trasiga och andra har gått vidare.
Men aldrig har jag mött en vuxen person som inte har upplevt smärta.
Vad är det då som gör att man kan resa sig upp och bli mera hel?
Viljan att förändra och ta eget ansvar är två väldigt viktiga ingredienser.
Det är där ett riktigt avstamp börjar.

Visst är det skönt att kunna gråta mot någons axel och få sympati när man mår dåligt, men det får inte fortsätta i all oändlighet.
Har du fått armar och ben brutna i en trafikolycka åker du in på akuten och blir omhändertagen, gipsad och hopsydd. Men du kan inte stanna på sjukhuset i all evighet utan därefter är det du själv som måste ta dig upp ur rullstolen för att börja gå igen.
Likadant är det vid känslomässig smärta.
Nog är det underbart att ha vänner att gråta ut hos när man känner sig ledsen, rädd eller förkrossad, men de kan aldrig hjälpa dig ur den smärta du känner om de ständigt står där med ”gips, plåster och en rullstol”.

Våga vilja må bra för att kunna resa dig.
Och våga välj vänner som är tuffa nog att putta upp dig från den plats som du hamnat i.
Det innebär att du behöver vända dig från dem som ständigt påminner dig om och understöttar din prekära situation och istället låta dig utmanas av dem som vill se hur du kan resa dig upp igen.
Dessa är dina verkliga vänner och stöttepelare.

Motsvarande gäller även om du har någon nära som inte mår bra.
Våga vara den som ifrågasätter när denne bara går längre ned i sin egen misär.
Våga till och med släppa taget om det behövs för att denne ska få insikt om vem som måste ta tag i situationen.
Insikt är början till eget ansvar och eget ansvar är vad vi alla har för våra liv.
Endast här kan läkning börja.
Med eget ansvar.

Här behöver man även ta ansvar för vilka man omger sig med.
Se till att här finns människor som vill dig väl.
Tillåt aldrig att någon försöker trycka ned dig.
Det för varken dig eller den personen vidare framåt.

Om du till exempel har en nära relation med en person som säger elaka saker till dig och försöker kontrollera vad du gör, vem du umgås med och hur du ser ut så är det extremt starka varningsklockor som du behöver backa undan för.
Det värsta du kan göra är att stanna kvar, inte bara för din egen skull utan även för den som gör just så.
För så länge som du står kvar och accepterar den behandlingen så kommer denne aldrig få möjlighet att inse vad den håller på med.
Och utan insikt kommer denne heller aldrig att ta ansvar för en förändring.

Någon förtrycker hela sin familj så att barnen växer upp till otrygga människor som kanske gör samma sak när de själva blir vuxna.
En annan slår eller till och med mördar sin partner.
Och allting börjar med någon som inte mår bra.

Så våga vara den som tar ansvar för ditt eget liv för att starta en förändring.
Välj de vägar som gör dig till en helare och mer harmonisk människa.
Och våga ge andra människor en chans att växa genom att sätta ned foten om det går för långt.

fisterra.jpg

Ännu flera stunder

Igår satt vi än en gång hos trollkarlen Fran på hans hamburgerbar i Porriño. Än en gång fick vi magknip av skratt av alla borttrollade mynt och kort som dök upp på fel ställen och hans förvånade ”Increible!” efter varje trollkonst.

Nöjda gick vi till härbärget och somnade gott. Så gick vi då in till Redondela som var dagens mål. Och på grund av att jag gick kanske femtio meter för långt så mötte jag än en gång den sötaste nunnan jag någonsin sett som jag pratade så mycket med när jag var här med gruppen förra året – vilket glädjande möte!!!

Det är bra att ibland gå fel, då kan man hamna alldeles rätt 😍

Vandrarminnen

Det finns så många minnen efter alla dessa fantastiska vandringar som jag varit med om. Så många känslor att gå igenom. Allt som passerar, inom och utanför.

Som när jag och min vän Jaffer satt med våra fötter i Herbons heliga klosterdamm och smutset på vattnet skingrades när jag bad orginalbönen. ”Du har en gloria omkring dig!” sa Jaffer förundrat. Då upplevde vi en helig känsla och dagen efter var hans onda fötter läkta.

Eller den gången jag vände mig om i katedralen och fick återse Katarina från högstadiet efter 40 år med återkommande funderingar om vad hon gjorde idag. Och där satt hon i bänkraden bakom mig bland tusen andra pilgrimer.

Många underbara, djupa samtal med min älskade son längs vandringen som avslutades i Rom. Maten, vyerna, upplevelserna vi alltid kommer att minnas med kärlek och glädje.

Och så nu de senaste minnena då jag och ”smurfarna” delade många skratt, underbar mat och magiska stunder längs caminon; Benitos pilgrimsmusslor och tokigheter i Caldas de Reis, trollkarlarna Mago Pirú och Magic Owy på baren i Redondela, vyerna vid de fria hästarna i bergen och havet som slog mot klipporna i Muxia.

Så många magiska stunder längs vägen. Vägen som är som livet. Fullt av magi om du bara ser dig omkring. Ständigt är jag så taxam. Innerligt.

🙏🏼❤️🙏🏼

Jag är skeptisk

Det finns så många historier man hör om än det ena än det andra som är så bra att man knappt kan tro att det är sant.
Och när det låter för bra för att vara sant så är det – oftast just precis så.
Jag vet.
Så många gånger som jag har provat alla dessa råd och tips för olika saker och väntat och känt efter och så har jag efter någon månad ändå inte känt någon som helst skillnad.
Jag skulle vilja påstå att av 50 saker har troligen 48 inte haft effekt på mig.
Så letar jag vidare.

Detta gäller allt från behandlingsformer, produkter och tja vad som helst egentligen.
Men så ibland så stöter man på DET DÄR som verkligen gör skillnad och då blir – åtminstone jag – nästan som frälst och alldeles lyrisk.
Och även om jag vet att allt inte hjälper alla så skulle jag ändå vilja berätta om något som för mig uppenbarat sig nästan som ett mirakel som jag just nu försöker läsa på lite mera om för att försöka förstå.
(Även om jag på sätt och vis mera är intresserad av effekten än orsaken bakom effekten så vill jag nog gärna vara lite mera påläst…)

Denna upptäckt började redan förra året då jag fick stora problem med ett ganglion i höger handled.
Handleden smärtade så till den grad att jag fick börja använda skena och jag hade svårt att sova och trumma och kunde absolut inte ge några behandlingar på grund av den mjuka knutan som satt på utsidan av handleden.
Läkarna jag talade med sa ”Man gör inte något åt det där” och ”Det kan ta några år och så brukar det gå bort av sig själv”
!!!!!
Det kändes verkligen inte som ett alternativ för mig kan jag säga!

Så började då sökandet efter annan lösning och så fick jag tipset om magnetarmband.
Visst hade jag hört om sådant tidigare och sett dyra saker på mässor så första övervägde jag inte ens att testa.
Men så fick jag låna ett armband av en vän och herre jösses säger jag bara – på 5 dagar var knölen borta och värken med den!!!
Förstår ni att jag knappt trodde det var sant?!

Nåväl, säg den glädje som varar för evigt.
Drygt ett halvår senare sitter jag med en ny knuta och värk som tilltar.
Då tänkte jag att ”Nej nu 17 ska jag banne mig skaffa mig ett eget armband” och vände mig till den som sålt armbandet till väninnan.
Och redan dag 1 började knutan minska i omfång, värken minska och skenan kunde läggas åt sidan.
Än en gång häpnar jag av effekten, den är så totalt omedelbar!

Nu kan man ju säga att ”Det kanske hade gått över ändå” och det är förvisso sant.
Det kan jag ju inte med hundraprocentig säkerhet säga, delvis är det därför jag vill läsa på om det hela.
Men jag har ännu en osannolik historia att förtälja om dessa magneter som för mig bekräftar att det verkligen fungerar.

Så här är det;
Jag är uppenbart född med gådda fötter.
Redan som 19-åring opererades båda mina smärtande fötter för Hallux Valgus och 20 år senare fick jag göra om operationen på den ena foten.
Det blev ändå inte bra och ett år satt jag till och med i rullstol för att det gjorde så ruskigt ont att stödja på foten.
Då visade det sig att jag fått en nervknuta mellan tåbenen och den togs då bort.
En period var jag bra igen och började vandra, vilket blivit ett av mina största intressen.
Men så satte smärtorna igång igen och en nerv fick klippas bort.
4 operationer senare och med behov av att ständigt ha ortopediska inlägg måste jag vara ytterst försiktig med mina fötter för att göra det jag älskar så mycket.

När jag senast ledde gruppvandringar till Santiago de Compostela i September förra året fick jag låna magnetsulor av en annan väninna för att testa.
Hon sa att de var så bra.
Så istället för de ortopediska inläggen som jag under många år faktiskt inte kunnat klara mig utan testade jag dessa under 15 mils vandring.
Gissa vad?
Ja helt riktigt, jag hade inte det minsta ont i fötterna!!!

fullsizeoutput_2391

Jag vet att det finns mirakel.
Det finns många som har berättat mer fantastiska saker än så.
Jag vill bara berätta min historia för utan den egna erfarenheten blir ändå alla dessa historier ändå inte helt övertygande för mig.
Jag tror att man måste uppleva själv.

Mitt i detta upptäckte jag dessutom att dessa produkter som jag nu både använder och har börjat sälja inte alls är speciellt dyra!
Det känns som att jag både kan stå för att de hjälper och att priserna är acceptabla.
För mig är sådant så viktigt.
Det ska inte kosta en förmögenhet att må bra.
Alla ska kunna ha en rimlig chans att kunna hjälpa sig själva.

Om du nu är nyfiken på vad det är för saker, vad de kostar och se om du tror att de kan fungera för dig så får du väldigt gärna fråga antingen mig eller Ingalill på Änglahus i Höör eller gå in på https://www.nikken.com/eu/osterlenhaxan
Vi kommer även snart att bjuda in för visning av produkterna både i Höör och Hammenhög om du vill komma och testa.
Jag har möjlighet att visa dem även i området mellan Stockholm och Väddö, bara fråga.

Jo det är sant, när jag upplever magiska saker så vill jag verkligen dela med mig av dem.
Och sant är det oxå att jag inte är någon säljarpersonlighet, jag är bara frälst 🙂

Nu vänder solen åter

aaron-burden-189321-unsplash
Photo by Aaron Burden on Unsplash

Yule, vintersolståndet eller Julen

Under hela min uppväxt så trodde jag att julen hade med Jesus födelse att göra, men det har den ju inte alls. Idag pekar mycket på att om Jesus från Nasaret ens fanns så var han varken född år 0 eller den 24:e december. Det är helt enkelt bara ett av alla steg som de kristna tog för att få hedningarna att ansluta sig till ”den nya tron”.

Här uppe i Skandinavien var vi asatroende fram till kristnandet som började ta fart på allvar från början av 1000-talet. Vi hade våra offerlundar – ofta med hagtornsträd – där vi dyrkade våra gudar och firade våra högtider.
De kristna byggde därför sina kyrkor på platsen där vi redan samlades och ändrade bara formen på ceremonierna som försigick där.
Se gärna efter om du finner rester av våra gamla hagtornslundar i närheten av medeltida kyrkor…

Våra största högtider har med sol och måne att göra. Detta är naturligt för folk som lever beroende av årstidsväxlingar för att överleva. Vi tackade våra gudar för lyckosam skörd och försökte blidka dem när det gått fel för att turen skulle vända. Att solen höll sig borta under en del av året och kom tillbaka för värme och tillväxt var definitivt något som var viktigt. Därför firade vi bland annat Yule.

Yule är en av de mindre högtiderna i det hedniska årshjulet och inträffar vid vintersolståndet som infaller runt den 21:a december.  Nu vänder solen åter och dagarna blir allt längre fram till sommarsolståndet då det vänder igen. Tänk att det redan i juni faktist blir mörkare, då har ju sommaren knappt börjat tänker jag! Hm…

Det var dock inte bara vi här uppe i norr som vi firat sol och måne på olika vis.
En sägen talar om Nimrod som anses som var ättling till Noa och grundare till det babyloniska och det assyriska riket. Han sågs även vara en solgud.
Nimrod dödades av Guds profeter och hans änka Ishtar (även kallad Ester eller Semiramis) sägs då ha blivit befruktad av solens strålar och födde sonen Tammuz den 25:e december.

En annan sägen berättar om en gammal iransk gudom; Mithra. Hans koppling finns bland annat även till den indiska guden Mitra och den romerske gudomen Mithras och troligen är det som med viskningsleken att något som sägs i någon annas öra ändrar form och förändras i nästa version och så vidare. I någon av formerna sägs han i alla fall ha fötts den 25:e december och därför firade man honom detta datum.

I det antika Rom ärade man även guden Saturnus – jordbrukets gudom – med stora orgier från den 17:e december och flera dagar framåt.

Myterna varierar – som alltid – från kultur till kultur över jorden. Det intressanta, tycker jag, är att försöka finna ursprunget till företeelser och bortse från dagens kommersiella vinkling.
De flesta vet att den rundmagade, rödklädde tomten är en ”uppfinning” av Coca Cola, men färre vet varför vi egentligen har en högtid nu i slutet av december. Vet du till exempel varför vi förr satte ut sädeskärvar runt jul? För att fåglarna ska få mat? Jo, det är väl en del av det hela, men jag vill gärna tro på myten som säger att det var för att ge Odens häst Sleipner mat när vår store asagud red förbi för att driva mörkret på flykten.

Så ställ gärna ut gröt till gårdstomten, sätt ut en yulekärve till Sleipner (eller fåglarna för den delen) och hjälp oss ropa tillbaka solen nu till Solvändan den 21:a december. Sedan kan du äta julskinka (Särimners gåva till de hungriga) och annat festmat och mysa med dina närmaste så mycket du önskar. Det ligger ändå en glädje i att ljuset nu ska komma åter, eller hur?

God Yule!

Viking
Photo by Shaeen Svanede